V Bardejovskom okrese opravili 7,24 km povrchov ciest III. triedy

30.07.2009 Bardejov

Prešov 30. júla (TASR) – Viac ako 680.000 eur (20,49 milióna Sk) investoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) do obnovy povrchov deviatich súvislých úsekov ciest III. triedy v Bardejovskom okrese.
Od začiatku roka sa tak podarilo opraviť 7,24 kilometra komunikácií, pričom celková plocha vozoviek predstavuje 39.360 štvorcových metrov.
Práce financovala regionálna samospráva z úverových zdrojov Európskej investičnej banky, ktoré v rámci druhej fázy získala na opravu ciest II. a III. triedy v správe PSK. Spokojnosť s realizovanými projektmi dnes vyjadril aj predseda PSK Peter Chudík, ktorý si počas pracovného výjazdu spolu s cestármi a starostami obcí prezrel obnovené úseky. Na druhej strane však konštatoval, že ide iba o zlomok toho, čo ešte treba urobiť.
\"V rámci celého kraja sme do opráv ciest v našej správe investovali od roku 2005 viac ako 66,39 milióna eur (2 miliardy Sk). Je to veľká suma a dnes sme si prešli úseky, ktoré neboli opravované 30 - 35 rokov. Naraz nemôžeme urobiť všetko, ale budeme pokračovať ďalej, cez Regionálny operačný program (ROP), \" konštatoval prešovský župan.
PSK spravuje celkove 2438 kilometrov ciest II. a III. triedy, ktoré samospráva prebrala v roku 2004 a podľa Chudíka z toho bola asi polovica v zlom stave.
Okrem opravených úsekov ciest si dnes Chudík pozrel aj júnovými povodňami poškodenú komunikáciu v obci Beloveža. Najnutnejšie opravy sa realizovali v rámci záchranných prác, podľa prešovského župana však bude potrebná ďalšia investícia na stabilizáciu cesty, aby nedochádzalo k zosuvom. Náklady na zabezpečenie viac ako 200-metrového úseku odhadol približne na 1 milión eur (30,13 milióna Sk). Zdôraznil, že pravdepodobne pôjde o dve etapy a o financie sa budú uchádzať cez ROP.
V rokoch 2008 a 2009 vypracovala Správa a údržba ciest PSK pre oblasť Bardejov v rámci výzvy ROP projekty v celkovej hodnote 3,02 milióna eur (90,98 milióna Sk), pričom regionálna samospráva má zabezpečiť 5-% spoluúčasť na ich financovaní. Všetky projekty už úspešne prešli formálnou kontrolou a proces bude pokračovať odborným hodnotením.
V súčasnosti PSK čaká na novú výzvu ROP a v rámci nej sa chcú uchádzať o dotáciu 370.500 eur (11,16 milióna Sk) na stabilizáciu cestného svahu na ceste III. triedy Beloveža - Hažín.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región